ABV (Alcohol-By-Volume) wordt gebruikt om het percentage alcohol van de drank aan te geven. Als er op de fles staat "42% ABV", wat hetzelfde is als "42% vol", wil dit niets anders zeggen dat 42% van de drank uit alcohol bestaat. Deze aanduiding niet te verwarren met proof wat niet hetzelfde als ABV is.
Door natuurlijke verdamping gaat jaarlijks 2% van de drank verloren. Dit wordt ook wel het engelen aandeel (engels: Angel's share) genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijpen
Barley is het Engelse woord voor Gerst.
Het afvullen van de flessen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Bottelen
Amerikaanse "whiskey" gestookt uit tenminste 51% mais en twee jaar op een aan de binnenkant gebrande eikenhouten vaten is bewaard.
Het alcoholpercentage van de whisky in de fles is net zo sterk als toen de whisky nog in het vat zat en dit zal rond de 60% zijn. Normaal wordt de whisky alvorens het op de fles gaat verdund met water tot een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%.
Engels voor "verdamping". Door natuurlijke verdamping gaat jaarlijks 2% van de whisky in het vat verloren. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijpen
Engels voor wel gefilterde whisky maar geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
In het rijpings process is de whisky in twee verschillende soorten vaten gerijpt. B.v.: De whisky rijpt eerst 8 jaar op ex-Bourbon vaten en vervolgens nog 2 of 3 jaar op ex-Sherry vaten. Hierdoor zal de smaak complexer worden.
Engels voor "koude filtratie". Om te voorkomen dat een whisky troebel wordt moet er dus gefiltreerd worden. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
De alcohol aan het einde van het distillatie proces heeft een zwak alcohol percentage en is ook scherp van smaak. Deze alcohol wordt in het engels het "feints" genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
De whisky die voor de eerste keer rijpt op de gebruikte vaten wordt rijping op "first-fill" vaten genoemd (Engels: maturation on first-fill casks).Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijping
Aan het begin van de distillatie komt een alcohol die een zeer hoog alcohol percentage heeft en sterk van smaak is. Deze eerste alcohol wordt in het engels het "foreshot" genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
Germination is het Engelse woord voor Ontkiemen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Grist is gemalen mout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen
Groenmout is ontkiemde gerst. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Kiln is een engels woord. De Kiln is het gebouw met de typische trechtervormige schoorsteen waar het eeste plaatsvind. Eesten is het stopzetten van het kiemproces van de groenmout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Kilning is het Engelse woord voor Eesten. Eesten is het stopzetten van het kiemproces van de groenmout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Engels de alcohol die uit de eerste ketel komt en niet geschikt is voor consumptie. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
Een Malt Whisky is uitsluitend gestookt van gemoute gerst. Dit in tegenstelling tot samenstelling van andere soorten "Whisky" die gestookt zijn van tarwe, rogge of mais. Het kan ook een combinatie zijn van diverse granen waarvan slechts een gedeelte (gemoute) gerst is.
Malting is het Engelse woord voor mouten. Mouten is het laten ontkiemen van gerst. Dit proces wordt gestopt door de ontkiemde gerst te laten drogen (eesten). Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
De vloer waarover het groenmout wordt uitgestrooid om het ontkiemen te stoppen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
De vloeibare combinatie van mout en water wordt in het engels mash genoemd. Het beste te vertalen als "beslag". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen
Een leuke uitdrukking en deze uitdrukking komt uit Amerika. Moonshine staat voor een illegaal gestookte alcohol tijdens de nachtelijke uren en was mestal niet van goede kwaliteit.
Mout is het gedroogde ontkiemde mout (Groenmout).Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten
Engels voor geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
Peat is het Engelse woord voor turf. Peated whisky staat voor geturfde whisky. Deze whisky is rokerig van smaak en heeft vaak ook een rokerige geur.
Engels voor distilleerketel. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren
Proof is de Amerikaanse manier om het alcoholpercentage percentage van een drank aan te geven. In Europa wordt vrijwel altijd ABV gebruikt. Om het eenvoudig te houden kunnen we stellen dat "proof" aanduiding het dubbele is van ABV. Dus 46% ABV (of 46% vol) is gelijk aan 92 proof.
Oorspronkelijk komt de term "proof" van de Engelsen en is in de 16de eeuw bedacht en meegenomen met de Engelse emigranten naar Amerika. Een drank was dan "above proof" als deze aangestoken kon worden en bleef branden. Zo niet dan was de drank "under proof" en was de drank dus van slechtere kwaliteit omdat er teveel water aan toegevoegd was.
Bij de tweede, derde en vierde rijping op hetzelfde vast spreekt men van rijping op "re-fill" vaten. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijping
Engels voor ketel.
Engels voor geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie
Wanneer er whisky van slechts één jaargang wordt gebruikt dan noemen we deze whisky een Vintage Malt Whisky. Bij een Vintage Malt Whisky staat dan ook altijd het jaar van distillatie en het jaar van botteling op de fles. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Bottelen
Vintage Malt WhiskyIk kan hiervoor geen goed nederlands woord vinden. Het is de laag alcohol houdende vloeistof die ontstaat na enkele dagen gisten. Misschien is het nederlandse woord "Gerstennat" wel toepasselijk. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Gisten
Een Washback is engels voor de grote (houten of metalen) tanks waar de gisting plaatsvind. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Gisten
Suikerrijke vloeistof die afgetapt wordt en klaar is voor de gisting. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen
Engels voor gist