whisky glasses

Terminologie

ABV

ABV (Alcohol-By-Volume) wordt gebruikt om het percentage alcohol van de drank aan te geven. Als er op de fles staat "42% ABV", wat hetzelfde is als "42% vol", wil dit niets anders zeggen dat 42% van de drank uit alcohol bestaat. Deze aanduiding niet te verwarren met proof wat niet hetzelfde als ABV is.

Angel's Share

Door natuurlijke verdamping gaat jaarlijks 2% van de drank verloren. Dit wordt ook wel het engelen aandeel (engels: Angel's share) genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijpen

Barley

Barley is het Engelse woord voor Gerst.

Bottelen

Het afvullen van de flessen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Bottelen

Bourbon

Amerikaanse "whiskey" gestookt uit tenminste 51% mais en twee jaar op een aan de binnenkant gebrande eikenhouten vaten is bewaard.

Cask Strength

Het alcoholpercentage van de whisky in de fles is net zo sterk als toen de whisky nog in het vat zat en dit zal rond de 60% zijn. Normaal wordt de whisky alvorens het op de fles gaat verdund met water tot een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%.

Evaporation

Engels voor "verdamping". Door natuurlijke verdamping gaat jaarlijks 2% van de whisky in het vat verloren. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijpen

Barrier Filtered Only

Engels voor wel gefilterde whisky maar geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie

Double (Cask) Matured

In het rijpings process is de whisky in twee verschillende soorten vaten gerijpt. B.v.: De whisky rijpt eerst 8 jaar op ex-Bourbon vaten en vervolgens nog 2 of 3 jaar op ex-Sherry vaten. Hierdoor zal de smaak complexer worden.

Chill Filtration

Engels voor "koude filtratie". Om te voorkomen dat een whisky troebel wordt moet er dus gefiltreerd worden. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie

Feints

De alcohol aan het einde van het distillatie proces heeft een zwak alcohol percentage en is ook scherp van smaak. Deze alcohol wordt in het engels het "feints" genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren

First-fill

De whisky die voor de eerste keer rijpt op de gebruikte vaten wordt rijping op "first-fill" vaten genoemd (Engels: maturation on first-fill casks).Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijping

Foreshot

Aan het begin van de distillatie komt een alcohol die een zeer hoog alcohol percentage heeft en sterk van smaak is. Deze eerste alcohol wordt in het engels het "foreshot" genoemd. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren

Germination

Germination is het Engelse woord voor Ontkiemen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Grist

Grist is gemalen mout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen

Groenmout

Groenmout is ontkiemde gerst. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Kiln

Kiln is een engels woord. De Kiln is het gebouw met de typische trechtervormige schoorsteen waar het eeste plaatsvind. Eesten is het stopzetten van het kiemproces van de groenmout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Kilning

Kilning is het Engelse woord voor Eesten. Eesten is het stopzetten van het kiemproces van de groenmout. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Low wines

Engels de alcohol die uit de eerste ketel komt en niet geschikt is voor consumptie. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren

Malt Whisky

Een Malt Whisky is uitsluitend gestookt van gemoute gerst. Dit in tegenstelling tot samenstelling van andere soorten "Whisky" die gestookt zijn van tarwe, rogge of mais. Het kan ook een combinatie zijn van diverse granen waarvan slechts een gedeelte (gemoute) gerst is.

Malting

Malting is het Engelse woord voor mouten. Mouten is het laten ontkiemen van gerst. Dit proces wordt gestopt door de ontkiemde gerst te laten drogen (eesten). Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Malting Floor

De vloer waarover het groenmout wordt uitgestrooid om het ontkiemen te stoppen. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Mash

De vloeibare combinatie van mout en water wordt in het engels mash genoemd. Het beste te vertalen als "beslag". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen

Moonshine

Een leuke uitdrukking en deze uitdrukking komt uit Amerika. Moonshine staat voor een illegaal gestookte alcohol tijdens de nachtelijke uren en was mestal niet van goede kwaliteit.

Mout

Mout is het gedroogde ontkiemde mout (Groenmout).Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Mouten

Non-chill Filtered

Engels voor geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie

Peated Whisky

Peat is het Engelse woord voor turf. Peated whisky staat voor geturfde whisky. Deze whisky is rokerig van smaak en heeft vaak ook een rokerige geur.

Pot Still

Engels voor distilleerketel. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Distilleren

Proof

Proof is de Amerikaanse manier om het alcoholpercentage percentage van een drank aan te geven. In Europa wordt vrijwel altijd ABV gebruikt. Om het eenvoudig te houden kunnen we stellen dat "proof" aanduiding het dubbele is van ABV. Dus 46% ABV (of 46% vol) is gelijk aan 92 proof.

Oorspronkelijk komt de term "proof" van de Engelsen en is in de 16de eeuw bedacht en meegenomen met de Engelse emigranten naar Amerika. Een drank was dan "above proof" als deze aangestoken kon worden en bleef branden. Zo niet dan was de drank "under proof" en was de drank dus van slechtere kwaliteit omdat er teveel water aan toegevoegd was.

Re-fill

Bij de tweede, derde en vierde rijping op hetzelfde vast spreekt men van rijping op "re-fill" vaten. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Rijping

Still

Engels voor ketel.

Un-Chillfiltered

Engels voor geen "koude filtratie". Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Filtratie

Vintage Malt Whisky

Wanneer er whisky van slechts één jaargang wordt gebruikt dan noemen we deze whisky een Vintage Malt Whisky. Bij een Vintage Malt Whisky staat dan ook altijd het jaar van distillatie en het jaar van botteling op de fles. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Bottelen

Vintage Malt Whisky

Wash

Ik kan hiervoor geen goed nederlands woord vinden. Het is de laag alcohol houdende vloeistof die ontstaat na enkele dagen gisten. Misschien is het nederlandse woord "Gerstennat" wel toepasselijk. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Gisten

Washbacks

Een Washback is engels voor de grote (houten of metalen) tanks waar de gisting plaatsvind. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Gisten

Wort

Suikerrijke vloeistof die afgetapt wordt en klaar is voor de gisting. Voor meer uitleg zie pagina Whisky Productie:Malen

Yeast

Engels voor gist

Ga terug naar de Startpagina »

Meest Bezocht:

Wat is Distilleren?
Wat is Single Malt Whisky?
Wat is Blended Whisky?

Nieuwe Pagina's:

Het Glas
Whiskyvaten
Glenfiddich

Veel Gestelde Vragen:

Whisky of Whiskey?
Water of IJs?
Single Malt Whisky?

Bekenste Merken:

Talisker
Dalwhinnie
Lagavulin


NIX18

Geen 18, geen alcohol!