whisky glasses

Whisky Productie

Fase 6 - Filtratie

Waarom Filteren

Het maken van een lekkere whisky ligt in het zoeken van de juiste balans van smaken. Componenten die niet lekker smaken moeten verwijdert worden en de componenten die de smaak verrijken mogen niet worden verwijdert.

In een whisky bevinden zich diverse componenten die naast beïnvloeding van de smaak ook de helderheid van de whisky beïnvloeden. Zo zullen bepaalde componenten, zoals vetten, gaan klonteren als de whisky gekoeld wordt en de whisky troebel maken. Ook zijn er componenten die na verloop van tijd naar de bodem van de fles zinken en een laagje vormen onderin de fles.

Koude Filtratie

Om te voorkomen dat een whisky troebel wordt moet er dus gefiltreerd worden. Dit doet men door de whisky te koelen tot zelfs beneden 0 graden Celsius om de ongewenste componenten te doen klonteren en de gekoelde whisky door een fijn filter te laten lopen. We noemen dit "koude filtratie"(engels: chill filtration).

De binnenkant van een Whiskyvat met een gebrande binnenzijde

Een koude filter.

Un-chillfiltered

Echter er is een tendens om de whisky zo natuurlijk mogelijk te laten en geen componenten die de whisky troebel kunnen maken eruit te filtreren. Dit wordt op de fles aangegeven met "non-chill filtered" of "un-chillfiltered".

De binnenkant van een Whiskyvat met een gebrande binnenzijde

De binnenzijnde van een zwaar gebrand (ex) Bourbon vat. De structuur van de houtskool is duidelijk te zien.

"Barrier" Filtratie

Op een fles kan vermeld staan "barrier filtered only" dit is niets bijzonders. Alle whisky wordt, wanneer het uit het vat wordt getapt, gefilterd om het te ontdoen van "kleine stukjes verontreiniging" . Dit kunnen houtsplinters, houtskool of andere verontreinigingen zijn.

Zoals je kunt zien op de detail foto hierboven van de binnenzijde van een whiskyvat kan de laag houtkool aan de binnenzijde aanzienlijk zijn.

Je kunt je voorstellen dat bij het verplaatsen (rollen) en het sluiten/openen van het vat aanzienlijke stukjes houtskool kunnen loslaten van de binnenwand. Deze voegen echt niets toe aan de smaak van de whisky en die wil je niet graag in je glas. Dat is wel wat anders dan bij de koude filtratie waarbij vetten, die mede bepalend zijn voor de smaak, bij lage temperatuur stollen en op deze wijze uit de whisky worden gefilterd.

Ik vraag mezelf alleen nog wel of ofdat er nog verschil is tussen "un-chillfiltered" en "barrier filtered only"...., er lijkt geen verschil te zijn. Ik heb even in mijn whisky voorraad gezocht en het bewijs gevonden. Zie hieronder de voor- en achterkant van een fles Laphroaig - Quarter Cask whisky. Op de voorzijde van de fles staat "Non-Chill Filtered", op de achterzijde van de fles staat "Barrier Filrtered Only."

Laphroaig non-chill filtered label example

Laphroaig met vermelding non-chill filtered aan de voorzijde van de fles.

Laphroaig barrier filtered only label example

Op de achterzijde van de fles staat vermeld "barrier filtered only"

Ga naar volgende pagina: Whisky Productie: Bottelen »

Meest Bezocht:

Wat is Distilleren?
Wat is Single Malt Whisky?
Wat is Blended Whisky?

Nieuwe Pagina's:

Het Glas
Whiskyvaten
Glenfiddich

Veel Gestelde Vragen:

Whisky of Whiskey?
Water of IJs?
Single Malt Whisky?

Bekenste Merken:

Talisker
Dalwhinnie
Lagavulin


NIX18

Geen 18, geen alcohol!