Over de schrijfwijze van Whisky (of is het nu Whiskey) zijn veel argumenten over de drankentafel gegaan. Het begint met de verschil in schrijfwijze tussen de Schotten en de Ieren. Dit heeft te maken met de Schotse of Ierse vertaling van het woord uit het Keltisch. De Ieren schrijven Whiskey, dus met een extra "e".
Op dit moment (2024) zijn er meer dan 150 distilleerderijen operationeel in Schotland. In Ierland is dat veel minder, ongeveer 50 zijn er operationeel,
Omdat het de Ierse immigranten waren die rond 1700 hun gebruik om Whiskey te stoken meenamen naar Amerika is de schrijfwijze in Amerika ook met de extra "e". Maar is er ook verschil tussen de Whisk(e)y die uit Schotland, Ierland of Amerika komt?
Allereerst komen we een wezenlijk verschil tegen in het distilleren. De Schotse Whisky en de Amerikaanse Whiskey zijn tweemaal gestookt. De Ierse Whiskey is driemaal gestookt. Het eindresultaat is een Ierse Whiskey die lichter en zachter van smaak is.
Maar let op, er zijn altijd uitzonderingen, er zijn ook Schotse whisky's die driemaal gedistilleerd zijn.
Het is de turf (Engels: peat) die gebruikt wordt bij het drogen van de gemoute gerst die de rokerige smaak aan Whisky geeft (Engels: peated whiskey). Het soort turf, en hoe lang de gemoute gerst gedroogd wordt in de turfrook, bepaald de smaak en de geur.
In Amerika en Ierland wordt vrijwel geen turf gebruikt. Bij het drogen wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van hout of andere brandstoffen waardoor de Whiskey minder rokerig en lichter van smaak wordt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo produceert het Ierse Connemara Peated een Single Malt die uitgesproken rokerig van smaak is.
De turf moet eerst goed drogen alvorens gebruikt te kunnen worden.
De Schotten gebruiken (alleen) gerst als basis voor hun whisky. De Ieren mengen ook andere granen mee. De Ierse economie was minder sterk dan de Schotse en er moest een alternatief gevonden worden voor de duurdere gerst. Deze whiskey wordt "grain whiskey" genoemd, dit in tegenstelling tot de Schotse whisky die uitsluitend van gemoute gerst (malt) wordt gemaakt en daardoor ook "malt whisky" wordt genoemd.