Er zijn veel verhalen over het onderscheid tussen Schotse whisky en de Ierse whiskey en dit onderscheid is niet zo eenvoudig. Er zijn veel bronnen die tegenstrijdige informatie geven. Dit komt vooral voort uit onhebbelijke wens om zaken eenvoudig weer te willen geven.
Er is slecht één ding duidelijk:
Dit is toch helder, of niet soms?
Volgens de Schotse whisky wet moet deze gerijpt zijn in eikenhouten vaten. Voor de Ierse whiskey moeten het ook houten vaten zijn maar is het niet nodig dat dit eikenhout is.
Rond 2023 werd ongeveer voor één miljard euro aan Ierse whiskey geëxporteerd terwijl er voor ruim 6x meer aan Schotse whisky werd geëxporteerd.
Jameson is de grootste en bekendste Ierse whiskey. Meer wil niet zeggen dat het dan ook beter is, we kunnen stellen dat beide lekker zijn.
Er is ook een verschil in de samenstelling van het beslag (engels: mash) voordat het de ketel in gaat. Voor Schotse whisky wordt gemoute gerst gebruikt terwijl het voorschrift voor Ierse whiskey ook ongemoute gerst bevat en de regel dat de gemoute gerst niet gedroogd mag zijn met turf en dus "non-peated" moet zijn. Waarschijnlijk is deze verhouding ontstaan toen er in Ierland nog belasting geheven werd op gemoute gerst.
Omdat een beslag van ongemoute gerst minder alcohol produceert zou dit de oorsprong kunnen zijn van de traditie om de whiskey in Ierland drie keer te destilleren.