In een echte malt whisky moet je geen ijs doen.
Bepaalde componenten, zoals vetten, gaan klonteren als de whisky gekoeld wordt en de whisky troebel maken. Dit is de reden dat whisky wordt gefilterd voordat het op de fles gaat. Hierdoor wordt ook de smaak beinvloed.
Whisky moet zo natuurlijk mogelijk worden gedronken. Dit wordt op de fles aangegeven met "non-chill filtered" of "un-chillfiltered". Zou je aan deze whisky ijs toevoegen dan zal deze troebel worden en de smaak aantasten.
Voorts is het zo dat je door de afkoeling van het ijs niet vol kunt genieten van de smaak van de whisky. Deze dient op kamertemperatuur te worden gedronken!
Bij het bottelen wordt in de regel de whisky aangemengd met water om het alcohol percentage te verlagen zodat de whisky geschikt is voor consumptie. Vaak is dit een waarde tussen de 40% en 46% alcohol.
Wanneer er geen water wordt toegevoegd dan zal dit op de fles worden aangegeven. Deze op vat sterkte (Engels: Cask Strength) afgevulde whisky kan een alcohol percentage hebben welke boven de 60% is. Aanmengen met water voor consumptie is dan ook wel een noodzaak om vol van de smaak te proeven. Doe je dit niet, dan ruik en proef je alleen maar de alcohol!
Heel simpel:
De Non-Chill filtered whisky heeft vaak een alcohol percentage wat iets hoger is dan normaal, b.v. 48%. Het is dan niet de bedoeling deze whisky zo uit de fles te drinken. Als het alcohol percentage lager was geweest dan hadden er flokjes in de whisky gezeten.
Op een fles Laphroaig, quarter cask non-chill filterd staat dan ook:
"Please note Laphroaig Quarter Cask may go cloudy with the addition of water in the glass. This is perfectly normal when a whisky is not chill-filtered."
Dit laat zich in het nederlands vertalen als: Houd er rekening mee dat Laphroaig Quarter Cask troebel kan worden door de toevoeging van water in het glas. Dit is volkomen normaal als een whisky niet koudgefilterd is.
We drinker deze whisky dan ook niet zonder een beetje water want er staat niet voor niets op de fles "Best savoured with a little cool water" wat zich laat vertalen als: Het lekkerst met een beetje koud water. Deze tip nemen we dan natuurlijk ter harte!