www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Het Whiskyglas

Schotse Maat

Indien je een Schot vraagt hoeveel whisky hij in zijn glas wil hebben dan zal hij vaak zeggen "twee vingers" Daarmee bedoelt hij niet twee vingers van de onderkant maar twee vingers van de bovenkant. Met ander woorden "het glas moet goed gevuld zijn".

Bedenk dat de doorsnee Schot (of Engelsman) meestal een gewone blended whisky drinkt. Je moet ook niet raar staan te kijken als het aanbod van whisky in een Schots/Engelse gelegenheid zeer beperkt is tot 1 of 2 blended whisky's. In een traditionele pub drink je bier en als je geluk hebt dan is er ook een fles Johnnie Walker of zoiets. Mijn ervaring is dat er meer soorten bier dan whisky aanwezig zijn!

Ik ben in menig Nederlandse hotel bar of cafe een beter aanbod van whisky tegen gekomen dan in een Schots/Engels gelegenheid.

O ja, het soort glas wat hierbij hoort is een eenvoudig recht (vierkant) glas met ruimte voor een paar ijsklontjes met veelal een redelijk dikke bodem. Dit wordt een Tumbler genoemd.

Geur Vasthouden

Een liefhebber van single malt whisky's van enige leeftijd wil graag optimaal genieten van de reuk en smaak van de whisky. Een Tumbler is dan niet een goede keuze. De geur wordt niet vastgehouden en de smaak gaat snel verloren. Ruimte voor een ijsklontje is ook niet nodig, hooguit voor een paar druppels water of een scheutje water indien er een Cask Strength whisky wordt geschonken.

Het Enige Juiste Glas

Het juiste glas moet in staat zijn de geur vast te houden en het moet eenvoudig zijn de whisky te laten walsen. Dit soort glazen hebben een tulp vorm en dit kan zowel met als zonder voet. Ik geef zelf de voorkeur aan een glas met een voetje. Dn bredere buik en een nek die taps toeloopt maakt het ook mogelijk dat de whisky goed gewalst kan worden.

Dit soort glazen worden ook wel proefglazen genoemd of in het Engels "noosing and tasting glass". Je kunt de whisky rijkelijk laten walsen zodat alle geur elementen van de whisky vrijkomen. De smalle opening van het glas zorgt ervoor dat de geur in het glas blijft hangen. In het Engels wordt dit ook wel een "snifter" genoemd.

Een Deksel Erop

Om het helemaal compleet te maken mag eigenlijk het dekseltje op het glas niet ontbreken. De geur blijft op deze manier in het glas. Je ziet ook nog wel eens dat whisky genieters een bierfiltje op hun glas leggen om de geur vast te houden.

De Fles Schudden

Geur en smaak zijn zeer belangrijk. Mijn advies is het ook om de whiskyfles te schudden zodat er reeds een vermenging met lucht plaatsvindt en dat eventuele sedimenten die altijd in een non-chill-filtered whisky zitten goed door de whisky worden opgenomen. Het schudden zal er dus voor zorgen dat de aroma's los komen en smaak dezelfde compleetheid krijgt als de toen hij op de fles ging.