www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Whisky of Whiskey

Schotten en de Ieren

Over de schrijfwijze van Whisky (of is het nu Whiskey) zijn veel argumenten over de drankentafel gegaan. Het begint met de verschil in schrijfwijze tussen de Schotten en de Ieren. Dit heeft te maken met de Schotse of Ierse vertaling van het woord uit het Keltisch. De Ieren schrijven Whiskey, dus met een extra "e".

Ierse Immigranten

Omdat het de Ierse immigranten waren die rond 1700 hun gebruik om Whiskey te stoken meenamen naar Amerika is de schrijfwijze in Amerika oom met de extra "e". Maar is er ook verschil tussen de Whisk(e)y die uit Schotland, Ierland of Amerika komt?

Distillatieproces

Allereerst komen we een wezenlijk verschil tegen in het distilleren. De Schotse Whisky en de Amerikaanse Whiskey zijn tweemaal gestookt. De Ierse Whiskey is driemaal gestookt. Het eindresultaat is een Ierse Whiskey die lichter en zachter van smaak is.

Turf

Het is de turf (Engels: peat) die gebruikt wordt bij het drogen van de gemoute gerst die de rokerige smaak aan Whisky geeft (Engels: peated whiskey). Het soort turf, en hoe lang de gemoute gerst gedroogd wordt in de turfrook, bepaald de smaak en de geur.

In Amerika en Ierland wordt geen turf gebruikt. Bij het drogen wordt gebruik gemaakt van hout of andere brandstoffen waardoor de Whiskey minder rokerig en lichter van smaak wordt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo produceert het Ierse Connemara Peated een Single Malt die uitgesproken rokerig van smaak is.

Graansoort

De Schotten gebruiken (alleen) gerst als basis voor hun whisky. De Ieren mengen ook andere granen mee. De Ierse economie was minder sterk dan de Schotse en er moest een alternatief gevonden worden voor de duurdere gerst. Deze whiskey wordt "grain whiskey" genoemd, dit in tegenstelling tot de Schotse whisky die uitsluitend van gemoute gerst (malt) wordt gemaakt en daardoor ook "malt whisky" wordt genoemd.