www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Invloed van Turf

Rook

De invloed van Turf op de geur en smaak van whisky ontstaat tijdens de eerst stap in het proces om whisky te maken. Het ontkiemen van de gerst moet gestopt worden om te voorkomen dat het gerst gaat uitlopen. Het ontkiemen wordt gestopt door de gerst te drogen.

Traditioneel gebeurt het drogen met Turf waarbij ook een gedeelte van de turfrook met het gemoute gerst wordt vermengd. Hierdoor krijgt de whisky een rokerig aroma en smaak. Turf is een zeer geschikte brandstof voor het drogen omdat het langzaam en lang brand met constante temperatuur.

Fenol

De "hoeveelheid rooksmaak" wordt uitgedrukt in het fenol gehalte van de whisky. Fenol is een organische verbinding en wordt een aromatische alcohol genoemd. Fenol is een krachtige stof en is reeds in geringe hoeveelheid zal het de smaak beinvloeden.

De hoeveelheid fenol in whisky wordt aangegeven met het het aantal PPM (Parts per Million) of te wel het aantal delen per miljoen van de gemoute gerst. 1 PPM is een duizendste van een promille. Is het fenol gehalte van een fles whisky 10 ppm, dan ziet er dus 10 mg fenol in 1 kilo gemoute gerst. Hoeveel mg fenol hiervan uiteindelijk in de fles komt is niet eenvoudig te bepalen.

En Dat Proef Je

Een fenol gehalte van 5pmm proef je niet. Wanneer het fenol gehalte in de buurt van 20 komt begint de whisky overtuigend rokerig te ruiken en smaken. Er zijn whisky's die een fenol gehalte hebben boven de 50ppm.

Benromach (single malt Speyside) heeft een fenol gehalte van 53ppm en daarbij dan ook nog een alcohol gehalte van 46%. Er staat dus niet voor niets op de fles "Heavily Peated" en "Seriously Smoky".

Het blijft moeilijk te begrijpen maar de hoeveelheid rooksmaak die uiteindelijk in de whisky zit is niet op te maken uit het aantal PPM Fenol in de gemoute gerst. Dat je het maar weet. Een whisky die langer dan 20 jaar op het vat heeft gerijpt heeft vrijwel geen fenol sporen meer in zijn whisky zitten indien deze gebotteld wordt.