www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Whisky Productie

Fase 4 - Distilleren

Nu begint het spanned te worden, het stoken begint! In Schotland wordt de wash traditioneel twee maal gedistilleerd en in Ierland drie keer. De ketels waarin wordt gestookt (engels: stills) worden gemaakt van koper. De koperen ketel heeft de vorm van een breed uitgevallen fles. De lengte en vorm van de hals is ook bepalend voor de smaak van de whisky. Een whisly die driemaal gestookt wordt is in de regel zachter van smaak.

De Engelse uitdrukking "pot still" kan dan ook het beste worden vertaald als distilleerketel.

Vaak vormen de ketels een duo. Traditioneel werden de ketels verhit met kolen of hout maar tegenwoordig worden de ketels verhit met stoom of door gas. Door de verhitting verdampt de alcohol en stijgt naar boven waar door afkoeling de alcohol neerslaat (condenseert) en afgevoerd kan worden naar de tweede (kleinere) ketel.

De alcohol die uit de eerste ketel komt is niet bruikbaar en wordt "low wines" genoemd. De alcohol van de tweede ketel wordt in 3 fases afgevoerd. Aan het begin van de distillatie komt een alcohol die een zeer hoog alcohol percentage heeft en sterk van smaak is. Deze eerste alcohol wordt in het engels het "foreshot" genoemd.

De alcohol aan het einde van het distillatie proces heeft een zwak alcohol percentage maar is ook scherp van smaak. Deze alcohol wordt in het engels het "feints" genoemd. Slechts alleen de alcohol die tussen het foreshot en de feints wordt afgetapt is zuiver en geschikt voor de basis van whisky. Deze heeft een alcoholpercentage van 65% tot 70%.

Het foreshot en de feints worden niet weggegooid. Het wordt weer teogevoegd aan de low wines die uit de eerste ketel komen en worden opnieuw gedistilleerd.