www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Water of IJs in de Whisky

Duidelijkheid

In een echte malt whisky moet je geen ijs doen.

Bepaalde componenten, zoals vetten, gaan klonteren als de whisky gekoeld wordt en de whisky troebel maken. Dit is de reden dat whisky wordt gefilterd voordat het op de fles gaat. Hierdoor wordt ook de smaak beinvloed.

Whisky moet zo natuurlijk mogelijk worden gedronken. Dit wordt op de fles aangegeven met non-chill filtered of un-chillfiltered. Zou je aan deze whisky ijs toevoegen dan zal deze troebel worden en de smaak aantasten.

Voorts is het zo dat je door de afkoeling van het ijs niet vol kunt genieten van de smaak van de whisky. Deze dient op kamertemperatuur te worden gedronken!

Toevoegen van Water

Bij het bottelen wordt in de regel de whisky aangemengd met water om het alcohol percentage te verlagen zodat de whisky geschikt is voor consumptie. Vaak is dit een waarde tussen de 40% en 46% alcohol.

Wanneer er geen water wordt toegevoegd dan zal dit op de fles worden aangegeven. Deze op vat sterkte (Engels: Cask Strength) afgevulde whisky kan een alcohol percentage hebben welke boven de 60% is. Aanmengen met water voor consumptie is dan ook wel een noodzaak om vol van de smaak te proeven. Doe je dit niet, dan ruik en proef je alleen maar de alcohol!

Wat is de Regel

Heel simpel: