www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Single Malt Whisky

Malt Whisky komt uit Schotland

Juist, dat is dus niet waar. Alleen Schotse Whisky (Engels: Scotch) komt uit Schotland en dat behoeft helemaal geen Single Malt Whisky te zijn. Er zijn heel veel andere landen waar ook een single malt whisky word gemaakt. Ook in andere Europese landen worden single malt whisky's gemaakt en ook veel andere landen wereldwijd. Zo komen er ook single malt whisky's uit Brazielië, Japan en Canada om maar een paar landen te noemen.

Ook in Nederland worden single malt whisky's gemaakt, de Millstone Dutch Single Malt Whisky van Zuidam uit Baarle Nassau en Frysk Hynder Single Malt Whisky van Us Heit Distillery in Bolsward wat vanzelfsprekend in Friesland ligt. De whisky van Zuiddam heb ik zelf geproefd en in bezit en deze smaakt heerlijk. Absoluut niet belangrijk voor de smaak, maar de Millstone Dutch zit ook nog eens in een mooie zwarte houten box.

Wanneer spreken we van een Single Malt Whisky

Dat is heel simpel. Indien de whisky afkomstig is van één distilleerderij noemen we het een Single Malt Whisky. "Malt" geeft aan dat de whisky tevens van alleen gemoute gerst is gemaakt en niet uit een andere graansoort zoals tarwe, haver of rogge.

Wanneer deze Single Malt Whisky uit nog eens van een distilleerderij komt die in Schotland ligt dan mogen we spreken van een Single Malt Scotch Whisky. Voorwaarde is dan wel dat de drank tenminste 3 jaar en 1 jaar op een eikenhouten vat (niet groter dan 700 liter) gerijpt heeft en dat er bij de distillatie gebruik is gemaakt van een traditionele ketel (Engels: Pot Still) en dat er niet sprake is van kolomdistillatie.

Er zijn ongeveer 100 malt whisky distilleerderijen in Schotland met een hoge concentratie in de regio Speyside.

De whisky wordt zachter indien de rijping langer duurt. De betere whisky's, die nog steeds goed betaalbaar zijn, hebben in de regel 10 tot 12 jaar gerijpt. De rijping op de eikenhouten vaten kan nog langer duren. Aangezien er tijdens de rijping elk jaar 1 tot 2% verdampt, en de ruimte in de pakhuizen bezet blijven, worden de oudere whisky's ook steeds duurder.

Ik wil toch nog even vermelden voor de juiste begripsvorming dat een Single Malt Whisky niet wil zeggen dat de whisky van een éénzelfde jaargang of vat moeten zijn.

Blended (Malt) Whisky

We spreken van een Blended Whisky wanneer we een whisky samenstellen uit whisky's die afkomstig zijn van verschillende distilleerderijen. Wanneer dat dan uitsluitend malt whisky's zijn van verschillende distilleerderijen dan mogen we het een Blended Malt Whisky noemen.

Een Blended Malt Whisky kennen we ook onder de naam Pure Malt of Vatted Malt.

Vintage Malt Whisky

Wanneer er whisky van slechts één jaargang wordt gebruikt dan noemen we deze whisky een Vintage Malt Whisky. Bij een normale Single Malt Whisky worden whisky's gebruikt van verschillende jaren. De jongste whisky bepaald wat er op de fles komt te staan. Dit wil dus zeggen dat een Talisker 10 jaar wil zeggen dat de jongste whisky 10 jaar oud is. Het is dus goed mogelijk dat er ook whisky in zit die 15 jaar of nog ouder is!

Bij een Vintage Malt Whisky staat dan ook altijd het jaar van distillatie en het jaar van botteling op de fles. Let wel! Een Vintage Malt Whisky kan (en wordt) nog steeds uit de inhoud van verschillende vaten samengesteld.

Single Cask Whisky

Hier scherpen we het nog eens aan. Het gaat hierbij om whisky uit juist één vat. Bij dit soort flessen staat vaak het nummer van het vat op. Elk vat (denk ook aan de heffing van de accijns) moet uniek genummerd zijn, de inhoud van vastgesteld en het alcohol percentage.