www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Classic Malts - Talisker (Isle of Skye)

United Distillers

Talisker is door United Distillers gekozen als representatieve whisky voor de Isle of Skye regio in de serie van twaalf Classic Malts van Schotland. De 10 jaar oude malt whisky van Talisker is sinds 1987 wereldwijd gepromoot als één van de zes "classic malts"

De distilleerderij is gebouwd in 1830 en draagt de naam "Talisker" sinds de oprichting en is één van de meest afgelegen distilleerderijen ter wereld.

The Talisker distilleerderij met auteur van de website MeerOverWhisky
De auteur op bezoek bij Talisker - Carbost

Distilleerderij

Talisker is de enige distilleerderij op de Isle of Skye en gelegen aan de oever van Loch Harport in de plaats Carbost. De Talisker distilleerderij is verantwoordelijk voor de productie van één van 's werelds beste single malt whisky's.

Talisker is te vinden op een lattitude van 57 graden en is daarmee de meest noordelijk gelegen distilleerderij van de wereld. De locatie werd gekozen vanwege zijn ligging aan van de zee afgeschermde haven en het in overvloed aanwezige frisse water.

Skye Bridge
A view on the Skye Bridge from de East

Eiland Skye is geen Eiland meer

Er wordt gesproken over "Isle of Skye" maar dit is niet meer juist. Skye is sinds 1995 met de Skye Bridge met het Schotse vasteland verbonden.

De Talisker distilleerderij is via de Skye Bridge, de A87, de A863 en vervolgens de B8009 te bereiken. Tijdens de rit naar Talisker heeft u een practig uitzicht op de Cuillin Hills.

Dit zijn een paar rotsige bergen op Isle of Skye in Schotland. De hoogste en rotsachtigste bergen van de Cuillin Hills heten de Black Cuillin en de lagere bergen heten de Red Hills. Let wel, het weer op Skye is vaak druilerig en toppen van de Cuillin Hills zullen niet zichtbaar zijn!

Fabrieksterrein Talisker distilleerderij
De fabrieksingang van Talisker

Het zachte water, wat in geringe mate naar turf smaakt, wordt uit 14 verschillende bronnen betrokken die op de helling van Hawk Hill nabij de distilleerderij zijn gelegen.

Het water van het riviertje Carbost Burn wordt als koelwater gebruikt voor de whisky productie.

In 1972 werd gestopt met het mouten van gerst. De "Kilns" met het pagodevormig dak voor de afvoer van de rook zijn dan ook niet meer aanwezig. Het complex heeft een weinig romantische uitstraling. Het wit van de muren is grauw.

Classic Malt

De Classic Malt van Taslisker heeft 10 jaar gerijpt op Amerikaans eiken en heeft een alcohol percentage van 45.8% en heeft een prachtige licht gouden kleur. Talisker is een whisky met de duidelijk aanwezige turfrook geur en smaak.

De Talisker Distillers Edition heeft een tweede rijping ondergaan in sherry vaten wat de smaak nog voller en zoeter maakt. Door de tweede rijping op de sherry vaten is de kleur enigszins donkerder geworden en kan het beste omschreven worden als kastanjebruin.