www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Classic Malts - Lagavulin (Isle of Islay)

United Distillers

Lagavulin is door United Distillers gekozen als representatieve whisky voor de Isle of Islay regio in de serie van twaalf Classic Malts van Schotland.

De distilleerderij ligt direct aan de Lagavulin Bay en staat bekend om zijn peervormige ketels. Op het Isle of Islay staan in totaal 8 nog werkende distilleerderijen.

Distilleerderij

Heden ten dage zijn de whisky's die van Isle of Islay komen overwegend peated, dus rokerig van smaak. In de Speyside was het relatief eenvoudig om toevoer van steenkool te regelen, daar komen dan ook de zachte whisky's vandaan. Op het eiland Islay zijn geen kolen en werd turf gebruikt voor het drogen van de groenmout en het stoken van de ketels. Dat is de reden waarom vrijwel alle whisky van Islay een rokerig karakter hebben.

Op Isle of Islay werd reeds in de eerste helft van de 18-de eeuw rijkelijk whisky gestookt. In 1816 werd door de lokale boer John Johnston de eerste legale distilleerderij (Lagavulin) opgericht.

Classic Malt

De Lagavulin 16 Year Old is een heerlijke peated whisky zoals je kunt verwachten van een distilleerderij op het Isle of Islay. De Lagavulin Distillers Edition heeft een tweede rijping ondergaan op ex-sherry vaten van Pedro Ximinez.

Van de Classic Malt whisky's heeft Lagavulin de langste rijping periode (16 jaar) op het vat gehad.