www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Blended Whisky

Blended Malt Whisky

Meteen maar even de randjes scherp maken. Een Blended Malt Whisky is een whisky die samengesteld is uit Malt Whisky's van verschillende distilleerderijen (en verschillende jaargangen).

Dewar's White Label Whisky
De auteur op bezoek Dewar's World of Whisky's in Aberfeldy naast de 4,5 liter fles White Label Blended Scotch Whisky.

Een "gewone" Blended whisky bevat dan ook whisky die niet van gemoute gerst is gemaakt maar van andere graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe, rogge of mais. Een typisch voorbeeld van een blended whisky is Dewar's White Label. Deze blend werd voor het eerst "samengesteld" in 1899 en is sindsdien in essentie na meer dan 100 jaar niet anders van smaak.

In de Dewar's White Label worden, altijd rondom de whisky die in Aberfeldy wordt gestookt, een 40 tal andere Schotse mout- en graanwhisky's geblend. Op deze manier wordt een een whisky met een constant goede kwaliteit en een zeer weinig veranderende smaak geproduceerd. Dit is dan ook meteen het grote voordeel van een blend, je weet zeker de iedere fles dezelfde smaak heeft en van constante kwaliteit is.

Dewar’s Aberfeldy Distillery produceert ook Single Malt Scotch whisky onder de merknaam Aberfeldy.

Grain Whisky

In een blended whisky wordt ook royaal gebruik gemaakt van grain whisky. Deze is hoger in hoger alcohol en goedkoper te produceren. Het distillatie proces maakt gebruikt van kolom distillatie, dit in tegenstelling tot de malt whisky welke gebruik maakt van pot stills (ketels) om de whisky te stoken.

In Schotland zijn er maar een gering aantal graan whisky distilleerderijen, in 2015 waren er 7. De productie is echter niet gering. Zie produceren grote hoeveelheden spirit die gebruikt worden in de blended whisky's.

Omdat de whisky's zo sterk verschillend waren in hun smaak en sterkte maakte men een Blended Whisky om op deze manier een constante smaak en kwaliteit te garanderen.

Single Blended Whisky

Een vreemde eend, dit is de whisky die van één distilleerderij komt die zowel malt whisky als whisky van andere graan soorten distilleert. Worden deze vermengd, dus "blended", dan is het een Single Blended Whisky, dus een blend van verschillende soorten whisky die allen afkomstig zijn van dezelfde distilleerdij.

Dit soort whisky zal dan ook altijd de naam van de distilleerderij moeten vermelden, maar let wel, het is geen malt whisky.

Markt Aandeel

Heel simpel, blended whisky is het meest verkocht.