www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Hoe Verloopt de Productie van Whisky

Traditie

In de basis is het maken van Whisky, waarbij meer komt kijken dan het stoken alleen, in de afgelopen 200 jaar bijna niets veranderd. De ingrediënten zijn nog steeds hetzelfde. Er is water, gerst en gist nodig.

Wat wel verandert is onze voorkeur. Zo was het een aantal decennia geleden helemaal niet in de mode om een single malt whisky te drinken. In alle openbare gelegenheden stonden blended whisky's en geen single malts en bijna niemand wist meer dan een handjevol distilleerderijen op te noemen. Dat is nu wel wat anders en lijkt het wel of dat alleen een rokerige (Engels: Peated) whisky de enige juiste is.

Het productieproces bestaat bestaat uit een aantal herkenbare stappen. Niet alle stappen zijn in een modern productieproces nog zo duidelijk herkenbaar.

De stappen in het productieproces zijn:

  1. mouten (Engels: malting)
  2. malen en beslag maken (Engels: mashing)
  3. gisten (Engels: fermentation)
  4. distilleren (Engels: Distillation)
  5. rijping (Engels: maturation)
  6. koude filtratie (Engels: chill-filtration
  7. bottelen (Engels: bottling)