www.MeerOverWhisky.nl

Onafhankelijke Informatie en nog Veel Meer over Whisky

Whisky Productie

Fase 7 - Bottelen

Uit het Vat in de Fles

Daarvan is meestal geen sprake. Het bottelen lijkt een onbelangrijke aspect als het gaat om de productie van whisky maar het is wel zeer belangrijk wat er met de whisky gebeurt voordat het op de fles gaat. Het is normaal dat er whisky van verschillende jaargangen met elkaar gemengd worden.

De jongste whisky bepaald uiteindelijk de leeftijd die op het etiket van de fles mag komen te staan.

Het is niet nodig dat een Single Malt Scotch Whisky ook daadwerkelijk op de distilleerderij gebotteld moet worden. Vaak worden dit soort taken uitbesteed. Bedenk ook dat de rijping van de whisky niet altijd op dezelfde locatie als de distilleerderij gesitueerd is plaatsvindt.

Als voorbeeld, de opslagloodsen van Talisker liggen over Schotland verspreid. Dit is ook noodzakelijk om de productie continuïteit te verzekeren als er een brand mocht ontstaan in de opslagplaats. Als de opslagplaatsen verspreid liggen gaat niet de gehele productie in vlammen op.

Geen Jaartal

Er zijn heel wat bekende merken die een whisky op de markt brengen zonder dat er een leeftijd is aangegeven. Je kunt in dat soort gevallen dus verwachten dat er gebruik is gemaakt van jonge whisky. Deze is tenminste 3 jaar en 1 dag op eikenhout gerijpt anders zou het geen Schotse Whisky mogen heten.

Als er geen jaartal vermeld is wil dit niet zeggen over de whisky van slechte kwaliteit is! Daarvoor moet je toch echt proeven of terug vallen op de tasting notes van een ander.

Altijd een Jaartal

Wanneer er whisky van slechts één jaargang wordt gebruikt dan noemen we deze whisky een Vintage Malt Whisky. Bij een Vintage Malt Whisky staat dan ook altijd het jaar van distillatie en het jaar van botteling op de fles. Let wel! Een Vintage Malt Whisky kan (en wordt) nog steeds uit de inhoud van verschillende vaten samengesteld.

Wil je zekerheid hebben dat de whisky niet is samengesteld uit verschillende vaten dan moet je kiezen voor een Single Cask whisky. In dat geval kun je ook verwachten dat het nummer van het vat op de fles staat. De distilleerder is verplicht ieder vat (sequentieel) te nummeren. Dat een single cask ook altijd een bijzonder lekkere whisky oplevert is niet waar. De smaak kan veel complexer en dus rijker zijn indien er whisky van verschillende vaten (en jaargangen) wordt gemengd. Zo kan er ook whisky uit verschillende soorten vaten worden gemengd om de smaak rijker te maken.

Toevoegen van Water

Bij het bottelen wordt in de regel de whisky aangemengd met water om het alcohol percentage te verlagen zodat de whisky geschikt is voor consumptie. Vaak is dit een waarde tussen de 40% en 46% alcohol.

Wanneer er geen water wordt toegevoegd dan zal dit op de fles worden aangegeven. Deze op vat sterkte (Engels: Cask Strength) afgevulde whisky kan een alcohol percentage hebben welke boven de 60% is. Aanmengen met water voor consumptie is dan ook wel een noodzaak om vol van de smaak te proeven. Doe je dit niet, dan ruik en proef je alleen maar de alcohol!

Toevoeging van Kleurstof

De enige toevoeging aan Schotse whisky welke is toegestaan is E150. Dit is karamel welke kunstmatig wordt gemaakt. Ga er maar vanuit dat alleen als op de fles staat dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmatige kleurstoffen dit ook werkelijk zo is. Wil je zekerheid hebben dan moet er nadrukkelijk natural colered op de fles staan.

En dit is geen grapje, vaak is het verborgen. Zo staat er op de Laphroaig Quarter Cask Double Matured whisky de aanduiding "farven justeret med karamel". Dit is Deens en wil niets anders zeggen dan dat karamel, of te wel E150, is gebruikt om de whisky bij te kleuren. Zou je niet verwachten als je het gehele verhaal op de koker en de fles hebt gelezen en een kleine 50 euro (2013) voor de fles hebt betaald. Het maakt de smaak van deze whisky niet minder, Jim Murray geeft de Laphroaig Quarter Cask een score van 96!

Dus, er is alleen geen gebruik gemaakt van kleurstof als dit nadrukkelijk op de fles staat!